Öncelikle sizi ve ardından ortağı olduğunuz 20 yıldan fazla deneyime sahip Kilit Taşı Tasarım’ı tanıyabilir miyiz?
Ben Kunter Şekercioğlu. 1996 yılında ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun oldum. 1996 yılında kurulan Kilit Taşı Tasarım firmasının 2002 yılı itibariyle ortağı oldum. O zamandan bu zamana danışmanlık vermeyi sürdürdüğüm kurumlar ve her sene yeni sektörlere hizmet vermeye başlayarak, ekibimle beraber bizi mutlu eden mesleği icra ederek çalışmaya devam ediyoruz.
Kilit Taşı Tasarım, fikir aşamasından ürünün son tüketiciye ulaştırılmasına dek, sürecin her aşamasında aktif rol almayı tercih eden, endüstriyel tasarım alanında uzmanlaşmış disiplinler arası bir tasarım firmasıdır. Sayısı 150’yi geçen Endüstriyel Tasarım Tescili ile korunan üretilmiş tasarımımız ve 10 tane Faydalı Model koruması altında olan buluşumuz bulunmaktadır. Ayrıca, 9 yılı Anadolu Üniversitesi, 6 senesi Bahçeşehir Üniversitesi olmak üzere 15 yılı aşan yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak yeni nesle deneyim ve bilgi aktarmayı ve kıymetli öğrencilerimden nesil alışkanlıklarını ve yeni düşünme biçimlerini öğrenmeyi önemli buluyorum.
Hangi sektörlere tasarımlar yapıyorsunuz? Tasarımlarınızı yaparken dikkat ettiğiniz unsuzlar nelerdir? (Şıklık, sürdürülebilir malzeme, ergonomi vs.)
Kilit Taşı Tasarım, 1996 yılından bu yana elektrikli ev aletleri, plastik ev ve temizlik ürünleri, züccaciye, aydınlatma, ambalaj, medikal, kırtasiye, elektronik, halı, hızlı tüketim ürünleri ve mobilya sektörlerinde yer alan firmalara endüstriyel tasarım hizmeti veriyor.
Aksu, Ansan, Artepera, Arzum, Banat, Bıçakçılar, Eker, Gondol, Gosonic, Gökçelik, İstanbul Kalem Sanayi, Kütahya Porselen, Mas, Noki, Pirge, Pelit, Scrikss, Sınai Kimya, Sunny, Tilia, Umur hizmet verdiğimiz markalar arasında yer alıyor. Bugün, Kilit Taşı, ofis ve atölye olmak üzere iki farklı çalışma alanına sahip. Her yeni tasarım projesinde fikir aşaması ile başlayan süreç, gerekli görülürse atölyemizde ölçü ve oran kontrolleri yaptığımız maket çalışmaları ile devam ediyor. Atölyemiz bizim için aynı zamanda ZULA markamız ve diğer bağımsız projelerimiz için deneysel çalışmalar yaptığımız bir oyun alanı.
“Tasarımlarımızı yaparken dikkat ettiğimiz en önemli unsur işverenimizin ihtiyacını doğru anlamak ve tasarım tarif namesinin olası en net hale gelmesini sağlamak”
Bu aşamada tespit edilmemiş bir belirsizlik hem işverenimizin hem bizim mesaimizde verim kaybına, üretilen tasarımın ticari başarısızlığına sebebiyet verebilir. Devam eden aşama hem trend hem de pazar araştırmalarının yapıldığı aşamadır ki çizmeye başlamamız yani yaratıcı sürecimiz ancak bu araştırmaların analizi doğru tarifname ile birleştiği zaman olur. Ürünün güzel olması veya iyi tasarlanmış olması görecelidir. Değerlendirme kriterlerini işverenimizle birlikte baştan doğru koymaya çalışırız ki olası en başarılı tasarıma süreci en verimli şekilde yaşayarak ulaşabilelim.
Yaptığınız pek çok projenin ödül aldığını biliyoruz, son dönem yeni ürün ve iyi haberlerinizi paylaşır mısınız bizimle?
Üretilmiş yüzlerce ürün tasarımımız var. Bunlardan bir çoğu farklı zamanlarda farklı ödüllere layık görüldü. Ulusal ve uluslararası sergilerde yer alan, bu ödüllere layık görülen her projemizin sahne arkasında işverenlerimizle paylaştığımız ortak hedeflerin motivasyonu ile verilmiş ciddi bir ekip çalışması mesaisi var. Yani aslında o ödüller sürpriz değil. Son dönemde en güncel olanlar, ATRA isimli plastik koltuk tasarımımız ve AYLA isimli fine dining yemek takımı koleksiyonumuz.
Bu sene; ATRA plastik koltuk tasarımımız Almanya’dan Plus X Award 2020 Tasarım Ödülü ve iF DESIGN AWARD 2020 ödüllerine, Kütahya Porselen için tasarladığımız AYLA Koleksiyonu da Türkiye’den Design Turkey 2019 Üstün Tasarım Ödülü, ELLE Decoration 2020 Masaüstü Aksesuarı Kategorisi Ödülü ve yine Almanya’dan Plus X Award 2020 Yüksek Kalite ve Tasarım Ödülleri’ne layık görüldü.
Plastik ev ürünleri, bahçe mobilyaları, kırtasiye sektöründen çeşitli ürünler ve ABD’den bir müşterimiz için çalıştığımız akıllı telefon kılıfı da güncel olarak tasarım süreçlerinin devam ettiği çalışmalarımız arasındalar.
Kütahya porselen için tasarladığınız Ayla koleksiyonu pek çok ödül aldı? Bize Alya koleksiyonundan biraz bahsedebilir misiniz?
AYLA Koleksiyonu’nu, seri üretimin kusursuzluğu içinde bilinçli bir kusur yaratma konsepti ile tasarladık. Değişen yemek trendlerinin deneyim tasarımcısına dönüştürdüğü ve müşterilerine yemeğin lezzeti kadar sunumuyla da özel bir tecrübe yaşatmayı hedefleyen şefler için yaratıcı süreçlerinin bir öğesi olarak kurguladık.
Seri üretim yönteminin sınırları içinde eşsizlik algısını yakalayabilmek için, klasik tabak geometrisinin tanımlı daire konturunu koruyarak, iç yüzeyde ayırt edici yüzey müdahaleleri uyguladık. Bu yüzey müdahalesi; çukur, düz ya da spagetti tabağı gibi farklı kesitleri olan tabakların her birinde ortak algı korunarak çeşitlendirildi. Kullanıcı olarak şefler için tabak tasarımında farklı olanaklar sağlayan bir öğe olmasının yanı sıra, yemeğin önüne geçmemesi ve masa yerleşiminde farklı tercihlerle uyum sağlamasını hedeflendik. Tanımlı daire konturun içindeki yüzey müdahalesi ile son kullanıcı olan müşteri için de teklik algısını oluşturduk.
Kütahya Porselen ile çok verimli ve uyumlu bir süreç geçirdik. Zaten onlar bu hassasiyette ve bu kalitede üretme özeninde olmasalar bu ödüller de gelmezdi diye düşünüyorum.
Tasarım sürecinde hizmet sunduğunuz kurumların taleplerine dair nelere dikkat ediyorsunuz?
Her projenin heyecan verici anları değişiyor. Hepsi için ortak noktası ise çocuğun doğduğunu görmek. Bazen bazı projelerin hayata geçmesi 3 yıl sürebilir ve siz o çocuğun var oluşu için çalışmaya devam edersiniz. Fikirden pazarlama iletişimine hizmet veriyoruz. Bazen tasarım hizmeti alınacak ürünün tanımında başlıyor desteğimiz, bazen üretildiği sektöre yönelik pazarlama alanında nasıl ayrışacağı konusunda ilgili bölüm ile birlikte çalışıyoruz.
İşimiz; farklı tarafların beklentilerini doğru analiz etmek ve bu ihtiyaçlara yönelik doğru ürün tasarımı önerileri sunmak. Ürünün; yatırımcının stratejisine, kullanıcının ihtiyacına, kullanılacak malzeme ve üretim yöntemine uygunluğu gibi konularda kapsamlı bir hizmet veriyoruz. Kurum stratejisi doğrultusunda süreci devam eden tasarım yatırımlarının daha verimli sonuçlanması için 20 yılı aşan deneyimimiz ile sektör odaklı danışmanlık hizmeti veriyoruz. Her ürün kendi özelinde kapsamlı bir tasarım süreci planlanarak tasarlanır. İyi yönetilen bir tasarım süreci, başarının habercisidir.
Tasarım yaklaşımınız için bizimle neyi paylaşabilirsiniz, bu kadar üretilmiş ürüne ulaşabilmek, uzun ömürlü işbirlikleri ve ödüllerin sırrı nedir?
Biz çalışma konumuzu sahiplenerek, işveren kurumun içinde ancak bir yandan da dışardan bakan bir tasarım departmanı rolü üstleniyoruz. Farklı sektörlere hizmet sunan, çok disiplinli çalışan yapımız ile kendimizi sürekli güncel tutuyoruz. Neyi, neden yaptığımızı her daim sorgulayarak adım attığımız bir süreç izliyoruz. Öğrenmenin, çözümü bulmanın yollarını, verimli işbirliklerini kurmakta buluyoruz. Kim için ne tasarlıyorsak ve sınırlandırmalar nelerse, bildiğimiz yöntemler bazen dönüşerek o iş konusunun dinamiğini ortaya çıkarıyor. Hizmet verdiğimiz her sektör için diğer bir sektördeki malzeme, üretim yöntemi, kullanıcı deneyimi konularına dair ortaklıklar ve ayrışmaları analiz edebiliyor, bilgi paylaşımını sağlıyoruz.
Kilit Taşı Tasarım olarak gelecek hedefleriniz nelerdir?
Kilit Taşı Tasarım; birlikte öğrenen, işbirliği içinde çalışma ortamı sunan ve elinden gelenin en iyisini yapan bir tasarım ekibinden oluşuyor. Bu yapımızın sürekli güncellenerek uzun yıllar hizmet vermeyi sürdürmesini hedefliyoruz. İhracatımızı arttırmamız şart ve bu ancak cesur işverenlerle birlikte çalışılacak yenilikçi ürün tasarımları ile mümkün. Gelecek hedeflerimizin başarı ölçütü yeni tasarım ödüllerinin yanında daha büyük ihracat rakamlarına ulaşan tasarımlarımız olacaktır.
Masaüstü sunum gereçlerindeki en son trendleri keşfedin.
En yeni trendleri takip etmek ve lider tasarımcıların dünyasını keşfetmek için takipte kalın! Bültenimize abone olun!